Hääsuunnittelija työssään

Sain kunnian olla järjestämässä isohkoja n.160 hengen hääjuhlia Kimolan seurapirtissä Kouvolassa. Vaikkakin tuo häiden suuruus on niin suhteellista, itse etelä-Pohjanmaalta kotoisin olevan olen ollut paljonpaljon suuremmissakin häissä.
Anyway, yhteydenotto minuun ja ruokailun järjstävään tahoon alkoi jo puoli vuotta ennen h-hetkeä. Pohdimme mikä olisi paras mahdollinen juhlapaikka ja sinne sopiva teema sekä ruokailun toimivuus. Kaiken A ja O on ruokailun sujuvuus. Vierailla on ollut pitkä päivä, jotkut tulevat pidemmään matkankin päästä, heillä on nälkä.  Usein häät muistetaan ruuasta ja kakusta, hääparikin kalpenee ruuan rinnalla. 

Pieniä nyrkkisääntöjä on olemassa kun mennään häävieraissa yli 60 hengen on suositeltavaa tehdä kaksipuoleinen linjasto. Ja toki varata tarpeeksi aikaa ruokailulle. Kaksipuoleinen linjasto ei toki aina ole mahdollista, joko tilan, tarjoiltavan ruuan tai toiveiden takia. Mutta silloin ruokailu kestää tupla-ajan ja närkästymistä saattaa tulla. Hyvä ruoka parempi mieli.

Näissä häissä päädyttiin villisian tarjoilun takia yksipuoleiseen linjastoon, jolloin ruuan odotusaika valitettavasti  piteni. Toiset vieraat olivat ottamassa jo santsilautasta, ennen kuin viimeiset olivat saaneet edes muruakaan.

Yksi todella tärkeä osanen unohtuu valitettavan usein häiden suunnittelussa on pöytien blokkauksen ja tiskauksen organisointi. Varsinkin jos tarjoillaan lasi-posliini astioilta, mutta onhan ne kertiksetkin blokattava pois. Jos tämä osa-alue tökkii niin koko keittiö on sekaisin ja kahvitus painaa päälle.

Näissäkin häissä henkilökuntaa oli kolme keittiössä ja kaksi baarissa, sekä minä valokuvaajana (=jokapaikanhöylänä). Keittiössä olisi saanut olla yksi vielä enemmään, jolloin olisin voinut keskittyä vain valokuvaamiseen, nyt juostuani useassa paikassa ja hommassa yhtäaikaa sössin kuvauksessa. Ei pysty millään keskittymään moneen asiaan yhtäaikaa. 
Kannattaakin aivan ehdottomasti laatia jokinlainen hääbudjetti ja jakaa se osa-alueisiin painopisteiden mukaan. Sekä samalla miettiä tarkkaan mitä halutaan, kyetään ja keretään tehdä itse.
Häiden teema ja koristelut menevät toimivuuden ja ruokailun ehdoillla. Eli käytännön asioiden on oltava loogisia ja toimivia ja sen jälkeen mietitään mitä koristellaan ja millälailla. Toki teema on aina joka vaiheesa pidettävä mielessä, jotta saadaan kokonaisvaltainen paketti.
Hyvin mietitty kokonaisuus toimii kutsukortista pieniin yksitysikohtiin,  jopa tarjoilijoiden asuihin asti.
Koristelut on muistettava suhteuttaa tilan kokoon, sillä jos tila on suuri ja ihmisiä runsaasti, pienet koristeet  hukkuvat ja  tuntuvat puuhastelulta.  Tuohon kattokoristeeseenkin on käytetty 20 ilmapalloa, 5 pompomia ja 80 metriä hallaharsoa, eikä se ole yhtään liian iso 4,5 metriä korkeassa tilassa.
Lahjapöytä, joka nykypäivänä on aika tyhjänäköinen, sillä rahalahjat ovat toivottuja. Pariskunnat kun ovat hyvin usein asuneet saman katon alla jo vuosia ennen häitä. Kaikkea on. 
Mutta ilman lahjapöytää ei voi mennä, ei ikinä tiedä mitä saa. Olin yksissä häissä missä hääpari sai 13 leivänpaahdinta -ihan vitsinä, mutta johonkin ne oli laitettava. Onneksi oltiin päädytty laittamaan lahjapöytä, varmuuden vuoksi.
Vieraskirjaksi voi tehdä vaikka sormenjälkipuun, sen voi jälkeenpäin kehystää tauluksi. Morsian toivoi minulta isoa puuta ja sen piirsinkin heille kokoon A2. Kaikilta vierailta saatiin sormenjälki heti kättelyssä. Hyvä vitsi, esimerkiksi poliisin häihin ;)

Koristelussa noudatettiin yhtenäistä linjaa, väriteema violetti-pinkki-burgundi, morsiamen lempivärit. Luonnonkukkakimput, puutarhakukilla maustettuna. Pilttipurkit tuikkulyhtyinä ja peltipurkit kukkavaaseina. Edullista ja toimivaa, sekä ekologista.Kaiken kaikkiaan häät menivät hyvin, morsiuspari tykkäsi ja eritoten vieraat, joille juhlat olivatkin järjestetty. Se onkin otettava huomioon, keille häitä järjestetään, harvemmin morsiusparille itselleen. Oli otettu pienet ja isot vieraat huomioon. Lapsille on hyvä järjestää pieni puuhanurkka, jossa on värityskirjaa, pelejä. Näin annetaan myös lasten vanhemmille pieni hengähdystauko kakkukahvien ajaksi. 


Ja sitten se purku ja siivous, kuka tekee sen? 
Miettikäähän se valmiiksi. Itse suosittelen, että ulkopuoliset apukädet hoitavat homman,  jolloin hääpari, bestmannit ja kaasot saavat levätä, heillä on ollut tarpeeksi hommia jo ennen häitäkin. Sitä paitsi on parempiakin tapoja kiittää kaasoja ja bestmanneja, kuin antaa kaikki kökkö heidän siivottavakseen!
Yhteistyökumppanini olivat:
Ravintola Vanha Kelo, Jaala
Vainion Villisiat, Jaala
Rakennuspalvelu Pekka Valkeapää, Jaala
Kimolan seurapirtti, KimolaKommentit