Mall of Split - visualistin terveiset Kroatiasta


Terveiset Kroatiasta, olimme viikon toukokuun alussa Splitin lähellä Trogirissa. Säät suosivat meitä eli lämpöä oli noin +20 ja puolipilvistä, tästä voi jo päätellä ettemme ole helle- tai auringonottajatyyppejä. 
Trogir on upea pikkukaupunki, vanha osa Unescon maailmanperintökohde.
Trogir on autoilevalle sijaintinsa puolesta loistava, lyhyet matkat luonnonpuistoihin tai suurempiin kaupinkeihin Splitiin tai Sibenikiin. 

Yhtenä päivänä vettä tuli kuin saavista kaatamalla, joten otimme auton alle ja suuntasimme Splitiin uuteen  kauppakeskukseen, jonka olimme ohiajaessamme bonganneet jo aiemmin. En tiennyt tuossa vaiheessa vielä että se on aivan uusi kauppakeskus, avattu maaliskuussa 2016. Sisäänastuessa sen kyllä huomasi, kaikki oli niin uutuuttaan kiiltävää, puhdasta ja siistiä.
Tässä linkki kauppakeskuksen omille sivuille: Mall of SplitPienoismalli Mall of Splitistä. Huomaa huikea kattoterassi!
 Kauppakeskus oli todella suuri ja oikein järkevästi suunniteltu. Liikkeet olivat sijoitettu 3 kerrokseen aihealueittain, asiakasystävällistä! 
Puhelintarvikeliikkeet kaikki lähekkäin, muoti omassa kerroksessaan tyylisuuntien ja hintatason mukaan. Urheilu, lapset ja muut omassaan. Ravintolat keskitetysti ja niistä pääsi terassille syömään mikäli sää olisi suosinut, niin varmasti olis mekin menty.


Terassimaisemaa Splitin kaupunkiin päin. Mainokset olivat tehokkaasti sijoitettu liukuportaisiin, jossa ihmisillä on aikaa lukea niitä.
Muualla niitä ei sitten ollutkaan.
Tyhjää tilaa oli vielä jonkin verran. Sisääntuloihin oli teippitulosteella asennettu fiiliskuvia kauppakeskuksen muista liikkeistä tai ravintoloista. Ratkaisu oli toimiva, tyhjät tilat ikäänkuin sulautuivat olemassa oleviin . 
Hyvä idea!

'Parempien' liikkeiden ovilla päivystivät ovimiehet (samalla vissiin vartijat) siisteihin pukuihin sonnustautuneina. Hiljaista oli koko keskuksessa siksipä poikia näytti vaivaavan tylsyys, kun kerkesivät nojailemaan oven pieliin.

Kaiken kaikkiaan oikein upea kauppakeskus, visualistien kädenjäljet näkyvät jokapuolella. Kaikki tiptop kunnossa, niin esillepanot kuin valaistuskin. Löysin vain yhden myymälän jossa valaistus ei ollut kunnossa (siitä kuva tuolla alempana).

Toki on todettava se, että palkkataso Kroatiassa on todella matala, eivätkä sikäläiset ihmiset juurikaan tuhlaa rahojaan. Kauppakeskuksen potentiaalisiin asiakkaisiin kuuluvat toki turistit, jotka tuovat rahaa tiskille, mutta sekin on kuitenkin sesonkiluonteista.  Pienessä Legon myymälässä oli esimerkiksi myyjää, kun Suomessa siellä olisi vain yksi. 

Opasteet olivat pääasiassa kroatiaksi ja myyjätkään eivät mielellään englantia puhuneet. Tästä iso miinus!
Ja nettisivuillakaan ei ole mahdollista valita kieleksi englantia.


Olipas avaraa optikkoliikkeessä. Tehoneliö-ajattelu unohdettu, ei taida onnistua Suomen neliöhinnoilla.
Huima katto Desigualin myymälässä.Huomioi kudotut hälyporttihuput.

Oikea Klainari kesäkenkähyllynä. Hauska esillepano.


Niken myymälän sisääntulo.


Houkutteleva ja luksukas sisääntulo. Skandal huomiota herättävä  kokonaisuus on todella toimiva. Huomio myymäläkorkeuden käyttö.Ikkunat olivat pääsääntöisesti  hyvin valaistuja ja nuket hyvin puettuja muttamutta...
Tuotteiden, mainosmateriaalisen yms. sijoittelussa on parantamisen varaa.
Yllä olevassa ikkunassa kaikkea on tungettu ikkunaan, unohdettu rytmi ja keskipiste (focal point). Katse ei kiinnity mihinkään, harhailee ympäriinsä ja lopulta siirtyy muualle, vaikkapa vieresen kilpailijan ikkunaan.Huomio kattosta roikkuvat tasot.

Sisustusliikkeiden vähyys pisti silmään. Ei ollut montaa myymälää joissa olisi keskitytty vain sisustamiseen, ketjuista Zara Home ja muutama muu. Lifestyle-myymälät oli selkeästi SE juttu.

Tässä miehinen eletroniikka myymälä, jossa lippu ja lappumeren keskellä tuotteitakin myynnissä, kaikki pöydillä ja ilman kohdevalaistusta. Myymälän hintataso ei ollut mikään edullinen, eli kyse ei varmaankaan ollut harkistusta mielikuvan luonnista.Tässä kauppakeskuksen ainoa pimeä myymälä, ei spotteja eikä oikein loisteputkiakaan päällä. Tunnelmavalaistus on erikseen, tämä oli tunkkainen ja huono ratkaisu. 
Onkohan näin että tämä lastentarvikeliikeiden vitsaus on kansainvälinen ongelma?
Suomessa en meinaan tiedä/muista nähneeni yhtään hyvää ja houkuttelevaa lastentarvikeliikettä. Toki en kuulu niiden myymälöiden asiakaskuntaankaan enää, joten varmasti poikkeukset vahvistavat säännön.Vielä pieni vinkki, 
jos satut ajelemaan tuonne niin ole tarkkana reitistä sillä kauppakeskukseen ajettaessa on kyllä  opasteet mutta sieltä ei meinaa löytää takaisin isolle tielle. 
On meinaan niin monen mutkan takana!Kommentit