Itsetehdyt askartelumassat testissä: Soodamassa ja Vehnäjauhomassaitse tehdyt kovettuvat muovailumassat
A: itsetehdystä vehnäjauhomassasta uunikuivatut (1h) koristeet,
B: itsetehdystä soodataikinasta/soodamassasta ilmakuivatut (24h) koristeet ja
C: vehnäjauhomassasta tehty koriste, joka on kuivatettu huoneenlämmössä (2vrk)
Olen törmännyt monessa monessa paikassa (lehdissä/blogeissa/facebookissa) soodataikinasta tehtyihin koristeisiin ja niiden ohjeisiin. Asia tuli taas mieleeni, kun yksi kaveri soitti ja kyseli neuvoja kipsin työstämiseessä -siis multa- en osannut yhtään auttaa tässä asiassa. En ole tehnyt savi- tai kipsijuttuja, kuin joskus koulussa. Siispä sopivasti vapaapäivänäni päätin tutustua aiheeseen.

Mulla on ollut käytössä muistikirja, johon olen piirtänyt ja kirjoittanut kaikkia matkan varrella vastaan tulleita ideoita. Sieltä löytyi myös toinen diy-massan ohje, joten testataan molemmat. Eikös Tekniikan Maailmakin testaa aina kaikkea, miksen siis minäkin.  Tuunaus Maailma testaa: Diy-massat.


Soodataikina, soodamassa,
Soodataikinasta tehdyt koristeet kuivavat huoneenlämmössä vuorokaudessa.Soodamassan / soodataikinan ohje:

1dl maissitärkkelystä
2 dl soodaa
1,25 dl vettä

(Yläkuvassa tunniste: B)

Mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen! Taikina alkaa paksuuntumaan pikkuhiljaa, älä anna sen paksuuntua liikaa.Sen tulee olla puuromaista. Kun taikina alkaa olla kiinteähköä, siirrä se kulhoon vetäytymään ja jäähtymään. Laita kulhon päälle märkä liina, jotta kosteustasapaino pysyy eikä taikina ala kuivua ennen aikojaan.Kauli tai muotoile taikinasta mitä haluat. Käytä piparimuottia, snapsilasia tai vaikka juomalasia. Voit vain leikata veitsellä muotoja, jos haluat. Jos taikina murenee kostuta hieman käsilläsi taikinan pintaa.Ohuehkot vehnäjauhomassasta itsetehdyt koristeet ovat 150 asteisessa uunissa noin tunnin.Diy-vehnäjauhomassan ohje:

3dl vehnäjauhoja
1dl suolaa
1,5dl vettä

(Yläkuvassa tunniste: A)

Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita. Anna vetäytyä hetki. Taikina on helposti kaulittavaa tai muovailtavaa, jos se tuntuu halkeilevan, kostuta käsiäsi vähän se riittänee. Voit painaa pintaan kuvioita esim. kastehelmi-astioilla, hammastikuilla, helmillä jneLaita muotoilemasi asiat 150 asteiseen uuniin 1-2h (riippuen hahmojen paksuudesta).Tässä vaiheessa 'toimitus' huomauttaa, että hahmot (A) pullistuivat (paistuivat) uunissa, ja siksi kokeilinkin osan kuivattaa huoneenlämmössä. (Yläkuvassa tunniste: C ) Kuivaminen noinkin ohuissa hahmoissa kesti pari vuorokautta, vaikka kääntelin niitä välillä.Lopputulos oli aivan erilainen kuin uunissa käyneiden.


Kumpiko on sitten parempi? -Noh, molemmat hyviä mutta erilaisia, eri tyylisiä.Plussana näissä molemmissa on myrkyttömyys (vaikka Suomessa myytävätkin muovailumassat ja -vahat ovat aina myrkyttömiä), edullisuus ja helppous, että todennäköisesti ainekset löytyvät valmiiksi kaapistasi. Ei siis tarvitse vaivautua kauppaan, jos askartelututtaa.Massat ovat siis aivan erilaiset lopputulokseltaan, joten kysymyshän on vain tyyliasiasta, joku tykkää toisesta, toinen toisesta.

leivo itse joulukoristeita myrkyttömästä massasta,
Vasemmalla vehnäjauhomassasta tehty uunissa kovetettu koriste ja keskellä samastataikinasta ilmakuivattu versio. Oikealla valkoisin koriste on soodataikinasta tehty ja kuivattu huoneenlämmössä.

Diy- muovailumassat ovat helppoja tehdä ja myrkyttömiä. Vasemmalla vehnäjauho-massasta tehty koriste ja oikealla soodataikinasta.


Soodamassa plussat ja miinukset:

+ valkoinen, kaunis ja tasainen väri
+ sileä pinta ja helppo hioa hiekkapaperilla, jos on möykkyjä
+ ei tarvitse kauniin pintansa takia välttämättä maalia
+ helppo painaa kuvioita, struktuurit näkyvät hyvin
+ struktuurit pysyvät näkyvillä massan kuivuttuakin
+ kuivuu nopeasti
+ lakkakerros (nopeasti kuivuva, esim kynsilakka) antaa kestoa
+ sopii hyvin modernienkin muotojen tekemiseen
- hajoaa helposti, varsinkin jos teet liian ohuita (alle 0,5cm)
- koristelussa esim tussi leviää helposti
- ei kestä vettä/ kostumista yhtään

itsetehdystä massasta joulukoriste,
Vehnäjauhomassasta tehdyn sydämen voi koristella esim. kultatussilla ja permanent mustalla tussilla. Soodataikinakoristetta ei voi maalitussilla koristella sillä maali on liian märkää ja massa ei kestä yhtään kosteutta.
Vehnäjauhomassan plussat ja miinukset:

+ rustiikkinen väri ja pinta
+ kestävä, ei hajoa vaikka tippuu lattialle
+ kestää pientä kosteutta (esim. roiskevesi ja maalitussi)
+ helppo maalata, tussikaan ei leviä
+ näyttävät ihan syötäviltä kekseiltä
- väri outo, vehnäjauho näkyy selvästi
- pinta röpelöinen, sopii esim maalaishenkisten koristeiden tekemiseen
- pullistuvat uunissa miten sattuu
- kuivuu hitaasti huoneenlämmössäDiy-koristeen maalaamiseen sopii hyvin vaikka kynsilakka, jonka väri on peittävä ja se kuivuu nopeasti. 
Ei muuta kuin kokeilemaan reilusti, tämä on hauskaa puuhaa vaikka perheen pienimpien kanssa. Vähän kuin piparien leipomista.

-T-

Kommentit